Destycon

Responsive webdesign

Omdat internet zich tegenwoordig over steeds meer apparaten verspreidt, wordt het voor webdesigners steeds moeilijker content aan te bieden die overal goed zichtbaar is. Responsive webdesign (in de praktijk ook vaak afgekort tot RDW) is hier de oplossing voor. RDW is een open benadering van webdesign waarin een website wordt ontworpen die, met een minimum aan resizing, panning en scrollen, overal goed leesbaar is. Of het nu gaat om een desktop computer, tablet, mini tablet of mobiele telefoon.

Weergave in webdesign

Een site ontworpen met RDW maakt gebruik van CSS3 media queries . Een uitbreiding van de media regels door de lay-out aan te passen aan de kijk omgeving. Media queries zorgen er met behulp van verschillende (CSS style) regels voor dat een website overal op de juiste manier wordt getoond. Deze regels zijn gebaseerd op de kenmerken van de website en zorgen ervoor dat elementen in de pagina’s kunnen worden weergegeven in relatieve eenheden, in plaats van absolute eenheden. Deze eenheden kunnen pixels of punten zijn. Flexibele beelden zijn afmetingen in relatieve eenheden (tot 100%), zodat ze niet worden weergegeven buiten hun bevattende element .

Reden van deze aanpassing

Omdat mobiele apparaten de voorgaande technieken niet ondersteunen, is Responsive Webdesign in opmars gekomen. Het is immers heel lastig om voor ieder platform een apart design te ontwikkelen. Vooral mobiele apparaten ondersteunen Javascripts vaak niet. En waarom verschillende sites ontwikkelen, als dit allemaal in een keer op te lossen is met Responsive Webdesign? U bespaart een hoop tijd en geld.