Destycon

Veilig mailen

Veilig mailen

Vroeger stopte je een brief in de brievenbus van de postbezorger en ging je er vanuit dat je wel iets hoorde als de brief was bezorgd. Als de ontvanger niet belde ging je na een paar dagen twijfelen of jouw brief wel binnen was gekomen. Maar meer kon je eigenlijk niet doen. Je ging er blind vanuit dat de bezorger jouw envelop netjes in de juiste brievenbus deed en als dat een keer niet gebeurde de foutieve ontvanger dat zou doen. Veilig mailen is een stap verder dan poststukken versturen, maar hoe veilig het is hangt af van een aantal factoren waar je niet altijd zelf invloed op hebt.

  • Het is sneller
  • Goedkoper
  • Flexibeler
  • Maar is het ook veilig?

Is mailen sneller?

Ja dat is wel zeker, de mail versturen op zich is supersnel, binnen een paar seconden kan jouw bericht over de hele wereld worden bezorgd. Zelf een dik pak papier of een heel foto album wordt verstuurd als digitaal pakketje en is in no-time aan de andere kant van de wereld als dat moet.

Is mailen goedkoper?

In de basis ja, mailen is goedkoper dan het versturen van pakketjes, maar dat neemt niet weg dat een gemiddeld gezin toch nu meer uitgeeft aan een internet verbinding dan aan postzegels vroeger. Maar dat internet heb je toch nodig want je wilt TV kunnen kijken, kunnen werken en met schoolgaande kinderen is het helemaal onmisbaar.

Is mailen flexibel?

Ook dat is een Ja, je kunt hetzelfde bericht heel eenvoudig naar meer mensen tegelijk sturen bijvoorbeeld. Of inplannen dat het op een bepaalde tijd op een bepaalde dag wordt bezorgd. Leuk als iemand jarig is en jij niet in de gelegenheid bent op het juiste moment te feliciteren.

Is mailen veilig?

Bij de juiste keuzes is mailen redelijk veilig. Helemaal veilig is heel lastig te bepalen want je bent afhankelijk van de beveiligingen die de ontvanger gebruikt om zijn of haar mail te lezen en dat weet je nooit helemaal zeker.

De providers doen er heel veel aan om alles zo veilig mogelijk te maken en vooral te houden. De snel veranderende internet wereld en het heel hard stijgende gebruik maken het een hele klus dat allemaal veilig te blijven doen.

Wat gebeurt er in de achtergrond?

Providers zoals Ziggo, KPN, T-Mobile, Google, Amazon en alle andere providers hebben zich te houden aan regels die de politiek vaststelt per land waar ze actief zijn. dat maakt het soms lastig de juiste keuzes te maken.

Ieder land heeft zijn eigen eisen en kwaliteit van bijvoorbeeld het netwerk. In Nederland zijn we redelijk verwend als het gaat om Internet snelheden en stabiliteit van het complete netwerk. Neem bijvoorbeeld grote delen van India, daar valt soms de stroom alleen al 6-8 uur per dag uit. De stabiliteit is daar lastig te garanderen, dat begrijpt u vast wel.

Dan heeft ieder land zijn eigen eisen op het gebied van beveiliging. Niet ieder land wil SSL certificaten en afgeschermde VPN verbindingen omdat ze bijvoorbeeld het internet willen monitoren. Neem China en Iran als voorbeeld. Maar ook deze landen weten dat veiligheid heel belangrijk is voor een goed werkend internet en de mogelijkheden die dat weer biedt.

Server beheerders hebben te maken met eisen die software die gebruikers stellen aan de pakketten die ze gebruiken. Een Office 365 pakket of een Adobe Creative Cloud gebruiker heeft ieder zijn eigen cloud omgeving die wel met elkaar moeten kunnen verbinden, maar absoluut niet hetzelfde werken. En bijvoorbeeld het CMS dat gebruikers op hun website willen inzetten. De een wil WordPress en de ander heeft liever Joomla of een eigen geschreven pakket in PHP of .net software. Dat komt allemaal samen met de mail die op dezelfde servers draait. Daardoor is de veiligheid van mailen sterk verbeterd de afgelopen jaren maar helemaal veilig kan eigenlijk niemand garanderen. Eenvoudigweg al niet omdat we nooit weten wat de gebruiker van de hard en software doet met zijn wachtwoorden en updates.

Daarom, mailen is veiliger dan het versturen van een brief maar 100% veilig is een kreet die ik niet in mijn mond durf te nemen. Doe daarom de updates in uw website, de computer en telefoon om het zo goed mogelijk te houden en relatief veilig uw berichten te kunnen sturen en ontvangen. Mail bewust en denk na bij wat u doet met uw informatie.