Destycon

Kinderen veilig op internet

Kinderen groeien ook in Wilnis en de regio de Ronde Venen (Mijdrecht, Vinkeveen, Abcoude, Waverveen) op met nieuwe media en maken zich snel allerlei digitale vaardigheden eigen. Zij zoeken op internet naar informatie voor hun huiswerk en werkstukken. Ze chatten, e-mailen en gamen online, ze zitten op Hyves, Facebook, Instagram, Printerest, Blogger, Twitter, of hebben een eigen blog site op Blogger of in WordPress. Vaak hebben ze een mobiele telefoon met een eigen internetverbinding. Dit biedt heel veel mogelijkheden en positieve kansen. En het is belangrijk kinderen al deze kansen ook te bieden. Tegelijkertijd is er een aantal risico’s en minder leuke kanten aan verbonden, zoals bij alles in het leven. Het is belangrijk om daar als ouder/opvoeder in mee te blijven groeien en uw kinderen op internet veilig en verantwoord te laten bewegen. Dat betekent weten wat uw kind online doet en weten hoe u kunt bijdragen aan een verantwoord en veilig gebruik van internet, zoals veilig chatten, het gebruik van filters, het wanneer wel en wanneer niet achterlaten van persoonlijke gegevens, enzovoort.

Fase I Geschikte inhoud en filtering

Kies de media die inhoudelijk passen bij de leeftijd van uw kind. Iedere leeftijdsfase heeft zijn eigen kenmerken; laat tv-programma’s, apps, games of websites daarop aansluiten. De Kijkwijzer voor televisieprogramma’s en PEGI voor games geven leeftijdsclassificaties aan. Deze classificatie geeft aan dat bepaalde inhoud van het televisieprogramma of de game schadelijk kan zijn voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Maar let op, de classificatie zegt niets over de geschiktheid: dat er geen schadelijke inhoud in een taalkennisspel zit, en dit spel daardoor het label 3+ (voor leeftijd vanaf 3 jaar) heeft meegekregen, wil niet zeggen dat dit dan ook een geschikte game is voor uw kind van 3 dat niet kan lezen. De website Mediasmarties geeft een overzicht geschikte spellen, programma’s, app’s en websites per leeftijdscategorie, die aansluiten bij de belevingswereld van uw kind op die leeftijd.Het gratis te downloaden MyBee is een kinderbrowser waarbinnen kinderen veilig kunnen surfen zonder te verdwalen of op verkeerde websites terecht te komen.U kunt er ook voor kiezen een filterprogramma te gebruiken. Google biedt de optie om door SafeSearch de zoekresultaten te filteren op seksueel expliciete inhoud, of aanstootgevende Youtube video’s te verbergen en voor mobiele telefoons die op Android draaien app’s te filteren. Microsoft biedt ouders Family Safety waarmee ouders kunnen bepalen welke spellen hun kinderen mogen spelen, welke programma’s ze mogen gebruiken en welke websites ze mogen bezoeken en wanneer. Voor Windows 7 en Vista, maar ook voor de Xbox en Kinect. Verschillende browsers bieden filtering aan: voor explorer klikt u op “extra”, dan “internetopties”, vervolgens op “inhoud” en daar kunt u aangeven op welke inhoud u wilt filteren.Daarnaast zijn er ook betaalde filterprogramma’s beschikbaar, vaak ook met meer opties als communicatiegeschiedenis opslaan, tijdslot etc.

Fase II Algemene gedragsregels en tijd

Praat met uw kind over het gebruik van de computer, tablet, mobiele telefoon: wat ze doen en meemaken, hoe ze dat vinden. Probeer dit gesprek zo open, positief en constructief mogelijk te houden. Ze zullen dan eerder naar u toekomen als er een probleem is. Voor jonge kinderen kan het ‘Veilig Internet Gezinspakket’ hierbij hulp bieden.Maak afspraken over computergebruik. Hoeveel tijd mag uw kind aan de computer spenderen en waarvoor? Hoe lang en vaak een kind media mag gebruiken is vooral een kwestie van zelf uitproberen en het gezonde verstand gebruiken. Formele richtlijnen zijn daar niet voor, wel adviezen. Deze adviezen kunt u vinden op de website Mediaopvoeding Het klinkt zo logisch, maar vertel uw kind dat als je iets offline niet zou doen, je dit online ook niet moet doen. Internet kan een vals gevoel van anonimiteit geven en jongeren durven dan soms meer omdat ze geen reacties zien of zijn grover in hun taalgebruik. Maar leer hen respect te hebben voor anderen en anderen te behandelen zoals ze zelf behandeld willen worden.Maak uw kind ervan bewust dat niet alles wat online staat betrouwbaar is. Kinderen gaan er vaak vanuit dat alles wat op internet staat, waar is. Zorg ervoor dat ze kritisch blijven.Voor praktische tips over de digitale wereld van uw kinderen kunt u de animatievideo ‘De digitale wereld van uw kinderen’ bekijken. Ook kunt u de bijbehorende informatie leaflets lezen over bijvoorbeeld Privacy op social media sites, afspreken met vreemden en gamen op internet. De video en leaflets zijn ontwikkeld door European Schoolnet, samen met Liberty Global.Voor al uw opvoedvragen rondom (nieuwe) media en kinderen kunt u terecht op Mediaopvoeding. Beveilig de computer waar uw kind gebruik van maakt. Kijk voor meer informatie bij Computerbeveiliging op deze website.

Sociale Media

Maak samen met uw kind een profiel aan op Social Media. U kunt samen aangeven wie bijvoorbeeld foto’s en berichten mogen bekijken. ‘Alleen voor vrienden’ (of een ‘besloten’ account) is de veiligste optie. Sommige social media platformen hebben een aparte pagina met informatie voor ouders. Check ook af en toe de vriendenlijst: wie staat daar op en is dat de verwachting als uw kind in Wilnis of andere dorpskernen van De Ronde Venen op school zit? Leer uw kind: wat je online zet, blijft online staan. Zelfs als je denkt dat de informatie weer verwijderd is, is deze informatie veelal toch nog terug te vinden.Bescherm de privacy. Vertel uw kind niet zomaar persoonlijke gegeven als adres, telefoonnummer online te zetten. En ook de privacy van anderen te respecteren: zet geen gegevens of foto’s van anderen online, zonder hun toestemming.Ook hier geldt weer: behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.Vertel uw kind dat hij nooit zomaar mag afspreken met iemand af die hij/zij online heeft leren kennen. Zeg hem/haar met u te overleggen en altijd iemand mee te nemen. En heel belangrijk verbied het niet.. Dat klinkt misschien raar, maar verboden vruchten bestaan al heel lang in allerlei verschillende vorman. Maar uw kind bewust en leer ze omgaan met de fouten die ze maken.

Hulp bij online problemen

Vertel uw kind dat het altijd met problemen of nare dingen die hij/zij op internet heeft meegemaakt bij u terecht kan. Vertel hem/haar van het bestaan van Meldknop.nl. Uw kind zal misschien niet altijd direct naar u toe komen wanneer hij/zij een probleem heeft. Uw kind kan dan op Meldknop.nl informatie en tips vinden waarmee hij/zij het probleem zelf kan oplossen. Lukt dat niet, dan verwijst de website hem/haar zo snel mogelijk door naar de juiste organisatie die hulp en advies kan bieden. Als ouder kunt u de speciaal ontwikkelde applicatie van Meldknop.nl downloaden zodat Meldknop.nl altijd in de internetbrowser van de computer van uw kind zichtbaar is zodat uw kind erop kan klikken zodra zij/hij iets naars tegenkomt.