Destycon

Hoe herken ik een foutief internetadres

Hoe herken ik een verkeerd internetadres

Ik krijg vaak van mensen in mijn omgeving de vraag: Hoe herken ik een verkeerd internetadres ? Met daarop meteen gevolgd of dit adres dan wel klopt? Iets waar nu veel mee wordt gerommeld. Dat is relatief eenvoudig zelf te herkennen als je weet waar je op moet letten. In dit blog zal ik de basis van dat probleem uitleggen en laten zien waar je foutieve internetadressen snel aan kunt herkennen.

Woonruimte voor starters in de grote steden. Er is een tekort dus zijn mensen sneller te verleiden tot het doen van bijvoorbeeld aanbetalingen.

Neem het onderstaande internet adres, dat lijkt een klein beetje op het adres van airbnb maar er zitten een aantal afwijkingen in.

“https://airbnb.com2-rooms-checkin-apartmentid222171184146490.com/1/listing/36/view-nfdl4mtw/jerBNksytg”

Als de link het doet, kom je uit op een site die best lijkt op de Airbnb website. Meestal staan ze actief tot er een of twee mensen hebben betaald. Daarna zijn ze weer weg. De site waar je in dit geval op uit kwam was deze kopie van Airbnb. Het bovenste deel een paar nette afbeeldingen van de woning die wordt aangeboden.

Hoe herken ik een verkeerd internetadres

In het onderste deel van de frauduleuze website het gebruikelijke overzicht met specificaties en natuurlijk een reserveringsformulier.

Hoe herken ik een verkeerd internetadres

In dit specifieke voorbeeld zit er al een klein verschil. Het logo wijkt af, dus deze website is niet zo heel goed nagemaakt. Daarnaast, de footer heeft wel links maar daar kun je niet op doorklikken en als je zou proberen in te loggen kom je niet bij jouw eigen account met jouw eigen reizen. Als je twijfelt natuurlijk nooit proberen in te loggen met jouw gegevens want dan hebben ze die alvast te pakken.

Als we naar de echte website gaan en het logo bekijken zien we eenzelfde icoon, maar met het airbnb tekstje. Als je op die tekst klikt kom je ook weer uit op de homepage van Airbnb.nl zoals je mag verwachten als je op een logo klikt. Op de nep website blijf je als je op het logo klikt op dezelfde pagina hangen. Dat is ook al een herkenning.

Hoe herken ik een verkeerd internetadres

“https://www.airbnb.nl/s/Amsterdam/homes?tab_id=home_tab&refinement_paths%5B%5D=%2Fhomes&query=Amsterdam&place_id=ChIJVXealLU_xkcRja_At0z9AGY&checkin=2020-09-16&checkout=2020-09-17&source=structured_search_input_header&search_type=autocomplete_click”

In het webadres van dit voorbeeld zitten ook twee grote verschillen.

Fraude met websites en Hoe herken ik een verkeerd internetadres

In dit geval hebben ze netjes een slotje van het certificaat toegevoegd omdat dat eenvoudig te doen is en veel mensen al voldoende vertrouwen geeft om door te gaan. Maar een internetadres bestaat uit een aantal onderdelen.

https:// (het protocol met s is beveiligd en zonder s niet)
www. (al dan niet zichtbaar hier kan ook het subdomein staan)
airbnb.nl (het hoofddomein)
En nu het meest eenvoudige verschil om verkeerde adressen te herkennen
De eerste /. Deze geeft aan waar het echte adres stopt. Bij de echte website is dat dus https://airbnb.nl/ Alles wat hierna komt is eigenlijk niet van belang voor het herkennen van de echte url.
In het geval van het fraude adres is dat dus https://com2-rooms-checkin-apartmentid222171184146490.com/

Hoe herken ik een verkeerd internetadres

Dat is het domein waarmee de fraude wordt gepleegd en daar staat natuurlijk helemaal niets op. Als er iets opstaat worden ze sneller herkend en uitgeschakeld. Gaan we kijken wie de eigenaar is van dat fraude adres komen we uit bij deze informatie.

Hoe herken ik een verkeerd internetadres

Alles van deze eigenaar is zoals te verwachten natuurlijk afgeschermd en staat geregistreerd in een land waar we op andere vlakken ook vaak onze bedenkingen bij hebben. Dan weet je 100% zeker dat het geen zuivere koffie is.

Doordat ze een subdomein toevoegen kunnen ze op het domein zoveel nep websites maken als ze willen.

Hoe herken ik een verkeerd internetadres

Verrassing, als je het echte adres intikt lijkt het net of dat adres niet bestaat.

Dus herken een internet adres aan de url voor de eerste /. De eerste . in het adres geeft alleen maar aan waar het subdomein eindigt en het echte adres begint.

Klik op de afbeelding om te doneren aan Kanjer Wens Nederland.

Ik hoop dat het iedereen een beetje meer inzicht geeft in hoe dat allemaal in zijn werk gaat en de vraag: Hoe herken ik een verkeerd internetadres? Heb kunnen beantwoorden.

Heeft u hulp nodig bij de beveiliging van uw webserver of andere internet vragen? Wij helpen u graag.