Destycon

De Cloud

Cloudcomputing wat is dat?

We horen het de iedere dag wel een paar keer, het woord cloud. Maar waar staat dat eigenlijk voor? Cloudcomputing betekent dat uw data niet meer op uw eigen computer staat, maar dat u ze van het internet haalt wanneer u ze nodig hebt. Ze staan wel opgeslagen maar niet op uw harde schijf. Al uw data zoals foto’s, tekstbestanden, prive video’s. Maar zijn ze wel veilig, daar in de cloud?
De cloud is overal en voor velen inmiddels niet meer weg te denken uit hun omgeving. U kunt er mail, adressen, foto’s, boeken en muziek in bewaren en al uw data vanaf al uw verschillende apparaten gebruiken, aanpassen en bewaren. Heel erg handig en vooral gemakkelijk. U voegt een adres toe in uw adressenboek van uw mobiele telefoon en wanneer u thuis achter de computer zit staat datzelfde adres daar ook weer in uw adressenboel. De cloud is handig, bespaard tijd en heeft de meeste ruimte van alle apparaten.

Waar komt de cloud vandaan?

Bedrijven als Cisco, Google, Apple en Microsoft kregen zulke enorme hoeveelheid mails, muziek en andere data te verwerken, dat als die data nooit op één server paste. De oplossing die ze daarvoor bedachten: cloud computing. Geen vaste server meer waar specifieke data op kon worden gezet, maar een combinatie van hardware en diensten met als bron het internet. De meeste zakelijke klanten waren 24 uur verbonden met het internet en hadden daardoor altidj toegang tot de data die ze daar nodig hadden of wilde opslaan. Uw data zweeft over de verschillende servers op het word wide web. U weet niet precies waar alle data staat, maar wel dat het eregens staat waar u er, mits verbonden met het internet, altijd bij kan. Dat zweven is net als de wolken door de lucht en daar kom de naam Cloud vandaan.

Voordelen van de cloud.

Het gebruik van clouddiensten levert allerlei voordelen op. E-mail en adressen komen via de cloudserver direct in uw computer, tablet en telefoon terecht. Via Dropbox, Google Drive, Lifedrive, OneDrive en vele andere diensten kun uw overal bij uw documenten en foto’s. Installeert u een nieuwe computer of wordt uw telefoon gestolen? U meld u op een nieuwe weer aan, past het wachtwoord aan en en heft al uw data weer beschikbaar. Vooral dat laatste is belangrijk. Bent u een apparaat kwijt verander direct uw wachtwoord.

Gevaren van de cloud.

Al uw belangrijke gegevens en data toevertrouwen aan een van de grote cloud diensten is over het algemeen geen bezwaar, maar blijf wel bewust van de gevaren van de Cloud. Er zijn bedrijven die het met opzet ingewikkeld maken de diensten of producten van de concurrent te gaan gebruiken. Het bekandste voorbeeld daarvan is Hotmail. Binnen Hotmail kunt u uw berichten niet eenvoudig overzetten door een export en niet eenvoudig doorsturen. U kunt de data via het Microsoft system wel eenvoudig benaderen. Dan zit u vast aan de leverancier van die bewuste dienst. Dat noemen ze een vendor lock-in . Als u wilt overstappen blijkt dat u niet meer eenvoudig weg kunt. Dit is vaak het geval met gratis diensten.

Veiligheid in de cloud.

Het is te vergelijken met uw eigen computer en telefoon. Als u bent ingelogd met een login en een goed wachtwoord is dat nooit waterdicht. Digitale criminelen kunnen door virussen overal bij, dat is in de cloud niet anders. Zorg voor een goede virusbeveiliging, wijzig uw moeilijk te achterhalen wachtwoorden regelmatig en wees bewust van de gevaren. Maak nog steeds een back-up van uw belangrijkste gegevens. Want ook een cloud dienst kan failliet gaan of erger.