Destycon

De blokeditor in WordPress

De block editor in WordPress

Wat mij betreft is de block editor in WordPress een van de grootste game-changers van de afgelopen periode. Het idee dat we met de standaard van WordPress door de blokken met inhoud een website kunnen maken. Door deze blokken op een component achtige manier te schuiven, hebben we een enorme flexibiliteit in de manier waarop we content pagina’s maken. Maar ook de mogelijkheid om nieuwe soorten modulaire content te gaan ontwikkelen. Deze content doet het dan op een mobiele website direct ook supergoed en dat maakt dat deze manier van werken de hele ervaring van WordPress heeft verandert.

De blokken zijn nu ongeveer een jaar aanwezig in de WordPress editor en in het begin waren we er niet allemaal van overtuigd. Dat kwam mede omdat de mogelijkheden die ontwikkelaars hadden bedacht met extra plugins daardoor ineens omvielen en voor de deel overbodig werden. Maar nog niet volledig konden worden weggelaten.

Inmiddels hebben we na een aantal updates zoveel variatie in de beschikbare blokken dat we bijvoorbeeld herbruikbare blokken en een heleboel standaard blokpatronen hebben. Deze blokken geven de content creator een heleboel geweldige tools om lay-outs rechtstreeks in de editor te ontwerpen.

Maar je hebt misschien ook al gehoord dat WordPress plannen heeft voor blokken die verder gaan dan de pagina- en berichten editor. Ze richten zich de komende periode op de globale WordPress elementen – menu’s, kopteksten, voetteksten en dergelijke – in een poging om full-site editing (FSE) -mogelijkheden rechtstreeks in WordPress tot stand te brengen.

De block editor in WordPress werkt heel goed samen met material design.

Ik kan waarschijnlijk niet voor iedereen spreken, maar ik denk meteen aan wat dit betekent voor thema-ontwikkelaars. Ik bedoel, wat is een thema waarbij de sjablonen in de editor worden ontworpen in plaats van in code? Ik kan me voorstellen dat een thema veel lijkt op een verzameling onderdelen die heel weinig opmaak bevatten. Daarmee ook de hoeveelheid benodigde code in een website tot het minimum kunnen gaan beperken. en dat is weer belangrijk voor de snelheid en kwetsbaarheid van websites in zijn algemeen.

Dat is eigenlijk nu de richting die we opgaan, we zijn daarmee druk aan het testen en zien dat het snel aan het verbeteren is. Zorg voor een goede hosting provider die weet wat er kan en u zult zien dat het maken en onderhouden van een website steeds eenvoudig wordt.

Ik ben persoonlijk all-in in deze richting. Ik zou zelfs zo ver gaan om te zeggen dat de komende periode een uitdaging is voor veel webbouwers. Ik heb de afgelopen periode zoveel getest met de nieuwe mogelijkheden en heb gezien dat ook Google de stap naar volledige ondersteuning heeft gemaakt voor deze manier van website bouwen.

Hoewel ik optimistisch ben over blokken , Ik weet dat anderen dat niet zijn. Het ontwikkelen voor de blok editor is een enorme mentale verschuiving en er is momenteel een gebrek aan documentatie voor. Dingen zijn nog volop in ontwikkeling en nieuwe ontwikkelingen in de blokeditor komen bij elke nieuwe WordPress-release.

Wat de veranderingen door de block editor in WordPress ook allemaal betekenen, waar ik het meest naar uitkijk, is het met jullie allemaal te kunnen delen. Ik ben nu uitleg aan het ontwikkelen waar ik trainingen mee kan geven zodat mensen die dat zelf willen gaan opzetten daar zelfstandig mee aan de slag kunnen gaan.

Wordt vervolgd..