Destycon

WordPress 5.7

10 dingen die je moet doen na je WordPress installatie

10 dingen die je moet doen na je WordPress-installatie
Wat doe je als je WordPress hebt geïnstalleerd? Dat is een veelvoorkomende vraag van beginners. In dit artikel laten we je de belangrijkste acties zien die je moet uitvoeren na je WordPress-installatie. Je kunt ze het beste meteen doen, zodat je er later geen tijd meer aan hoeft te besteden.

1. Controleer of de site is leesbaar is voor zoekmachines.

Dit doe je onder het kopje instellingen onder het submenu lezen.

2. Zet je site onder constructie
Zolang je nog met je WordPress-site bezig bent en je wilt dat deze nog niet zichtbaar is, dan kun je je site onder constructie zetten. Zo kan niemand zien wat je met WordPress doet. Je kunt dit vrij makkelijk doen met een van de vele plugins. Een goede plugin is ‘WP Maintenance mode’. Vergeet de plugin niet te deactiveren als je online gaat en als je hem niet meer gaat gebruiken kun je deze plugin natuurlijk verwijderen.

3. Stel de juiste permalinkstructuur in
Wat is een permalink? De permalink is de URL van je internetpagina. Vaak staat deze automatisch ingesteld na je installatie, maar je moet wel even controleren of de link klopt en indien nodig aanpassen.

Standaard staat het niet correct en ingesteld op http://www.domein.nl/?p=XXX in plaats van http://www.jouwdomeinnaam.nl/contact. De laatste URL is beter voor zoekmachines en ziet er beter en logischer uit.

Hoe stel je je permalinks in?
Ga naar ‘Instellingen’ en dan naar ‘Permalinks’. Als ‘Standaard’ staat aangevinkt, kloppen je permalinks niet. Zorg dat ‘Berichtnaam’ is aangevinkt en klik op ‘Opslaan’.

Let op: Sommige hosting providers hebben aanvullende handelingen nodig om de permalink structuur goed te zetten. Omdat er een heleboel providers zijn die dat aanpassen is het voor mij helaas niet mogelijk ze allemaal te behandelen.. Dus zoek dat uit voor je deze structuur gaat aanpassen.

4. Verwijder de standaard WordPress-berichten en -pagina’s
Als je WordPress hebt geïnstalleerd, staan er standaard 1 pagina, 1 bericht en 1 reactie op je site. Deze zijn overbodig en wil je niet op je site.

Hoe verwijder je deze overbodige informatie?
Ga naar ‘Pagina’s’ > ‘Alle pagina’s’ en verwijder de voorbeeldpagina. Soms heet deze pagina ‘About’. Ga naar ‘Berichten’ > ‘Alle berichten’ en verwijder het bericht ‘Hello Dolly’.

5. Verwijder overbodige thema’s
Na een WordPress-installatie worden er standaard meerdere thema’s van WordPress geïnstalleerd. Je kunt maar één thema tegelijk activeren. Waarschijnlijk ga je ook met een ander gratis of betaald thema aan de slag.

De thema’s die je niet gebruikt kun je het beste verwijderen. Het scheelt webhostingruimte en je hoeft deze thema’s in de toekomst niet meer te updaten. Selecteer de thema’s die je niet hebt geactiveerd en klik op ‘Verwijder’.

6. Verwijder overbodige plugins
Na je WordPress-installatie worden er ook meerdere plugins geïnstalleerd. Deze kun je ook verwijderen. De plugin ‘Hello Dolly’ heb je nooit nodig. ‘Akismet’ is bedoeld om spam tegen te gaan voor reacties op je site.

Als je niet hebt aangezet dat er reacties onder je berichten verschijnen, heb je geen extra plugins nodig en dat scheelt weer in de snelheid van de website.

7. Stel je homepage in
Op je homepage worden (http://www.jouwdomeinnaam.nl) de laatste berichten getoond. Niet iedereen wil zijn berichten op de homepagina tonen. Om dit aan te passen kun je een pagina aanmaken en deze instellen als homepagina. Hoe doe je dit?

Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Lezen’. Bij ‘Startpagina toont’ staat nu ‘Je laatste berichten’ aangevinkt. Verander dit door ‘Een statische pagina’ te kiezen en vervolgens eronder bij ‘Voorpagina’ een pagina te selecteren die je uiteraard eerst moet aanmaken. Vergeet niet op te slaan.

8. Zet de reacties uit
Je kunt instellen of je wilt toestaan dat bezoekers kunnen reageren op je berichten en pagina’s. Je kunt dit doen bij ‘Instellingen’ > ‘Reacties’. Wat een handige plugin is om de reacties uit te zetten bij pagina’s en berichten, is de ‘Disable comments’-plugin.

Je kunt ook per pagina of bericht bepalen of je de reacties wilt tonen. Ga dan naar ‘Berichten’ en bij een bericht naar ‘Snel bewerken’ en vink ‘Reacties toestaan’ aan of uit.

Bij pagina’s werkt het hetzelfde. Als je reacties wilt toestaan, is het belangrijk dat je een goede anti-spamplugin installeert.

9. Pas je titel, ondertitel en tijdzone aan
Nadat je WordPress hebt geïnstalleerd, kun je het beste de titel, ondertitel (tagline) en tijdzone goed instellen. Men vergeet dit wel eens. Dit is echter belangrijk voor zoekmachines zoals Google. De titel en ondertitel komen namelijk automatisch in de websitetitel die je terugziet in de zoekresultaten van Google te staan.

Hoe stel je je titel in?
Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’. Vul hier de titel en ondertitel van je site in.

Stel de tijdzone altijd goed in. Je berichten kunnen niet op het juiste tijdstip worden gepubliceerd als de zone verkeerd is ingesteld. De tijd en datum van je berichten kloppen dan niet meer.

Hoe stel je je tijdzone in?
Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’. Selecteer in de lijst ‘Amsterdam’ (onder ‘Europa’). De tijdzone is dan zeker goed ingesteld.

Heb je nog vragen?
Ik hoop dat ik je met dit artikel handvatten heb gegeven om te beginnen met WordPress. Als je vragen hebt over WordPress, dan hoor ik het graag.
Als je dit item waardeert, dan mag je het delen.